Nyhed 21.05.2015

Nu har vi i DOF Nordsjællands lokalområde fået havørnepar nummer tre - dette par har lagt sig i Gribskov, og det er første gang i 100 år. 

Caretaker Per Ekberg fandt reden i marts måned, men fundet blev holdt hemmeligt i samarbejde med Naturstyrelsen indtil, der kom en tilladelse til at lukke området omkring reden for færdsel. Havørnene er fortsat sårbare for forstyrrelser, så derfor vælger vi i samarbejde med Naturstyrelsen at frede fuglene i en radius af ca. 300 m til reden for at give dem fred til at etablere sig rigtigt.

Havørnene har spøgt i området hele vinteren og er set adskillige gange flyve fra Solbjerg Engsø og ind i Gribskov. Havørnene fløj skrigende rundt i parringsflugt flere steder i skoven og er også set flyve ind til overnatning i skoven i vinter, så mistanken om at et par var ved at slå sig ned var vagt! I starten af marts havde en anden caretaker i skoven set en havørn flyve med en stor græstot og derfor gik eftersøgningen for at finde reden i gang. Det var dog ikke så let at finde den, da reden var i et andet område end forventet. Da reden blev fundet lå hunnen allerede og rugede. 

Faktisk var det Danmarks mindste fugl, som afslørede Danmarks største fugl, idet Per Ekberg ville se efter en rødtoppet fuglekonge, som sang i området. Pludselig kom havørne-hannen flyvende lavt over hans hoved og satte sig i granerne og afslørede derved reden.

Reden er bygget i et (for en havørn) lille træ og er ikke ret stor, og den ligger meget udsat for vind og vejr.

Reden ligger i det nordøstlige Gribskov. Hvis du har lyst til at besøge området, så kan du stå  og se reden fra Krakadalsvej, men det er kun et meget lille område på stien, der er udsyn fra. Du kan få en oversigt på nedenstående kort:

Der kom fra start to unger i reden og æggene klækkede omkring d. 28. april. Men den 17. maj gik den ene unge til - om det skyldes, at den er faldet ud af reden i blæsten eller den er taget af en rovfugl eller ravn ved vi ikke. Per Ekberg forventer, at tilbageværende unge, hvis alt går vel, er flyvefærdig først i juli.