Nyt stort feltprojekt (06-03-2020)

Aage V. Jensen Naturfond har midt i januar 2020 bevilget midler til fire års forbedring og videreudvikling af DOF’s Punkttællingsprogram.

Projektet indeholder bl.a. følgende elementer:

  • Indførelse af helt nye, såkaldte spontantællinger, hvor enhver selv kan vælge tid og sted – i et fastlagt kvadratnet – for en tælling på fem minutter, som ikke behøver gentagelse. Der vil blive udviklet en app til brug herfor, men tællingerne vil også kunne indtastes på pc mv. Spontantællingerne skal bl.a. bruges til løbende at skaffe let tilgængelig viden om de almindelige fuglearters bestandsudvikling og til at sammenligne metoden med de eksisterende punkttællinger.
  • Afprøvning af soundscape-undersøgelser, dvs. automatiske lydoptagelser som supplement til de klassiske optællingsmetoder. Dette udføres primært af projektledelsen.
  • Igangsættelse af flere klassiske/almindelige punkttællingsruter, især i landbrugslandet og om natten.
  • Indførelse af en tredje, årlig punkttælling, nærmere bestemt i det tidlige forår for at dække standfuglene og kortdistancetrækfuglene bedre.
  • Undersøgelser af betydningen af høretab hos ældre punkttællere, da dette har vist sig at være et problem i forbindelse med dækningen af i hvert fald enkelte arter som fx fuglekonge.

Evt. spørgsmål om projektet er velkomne – skriv til den organisatoriske projektleder, Thomas Vikstrøm på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

/Ulla Munch Hansen

 

Så er det tid til punkttælling af vinterfuglene (05-12-2019)

Feltmæssigt går vi en lidt mere stille tid i møde. Men en af vinterens vigtige feltaktiviteter står faktisk for døren: vinterfugletællingen i punkttællingsprogrammet.

DOF er til stadighed i stand til at påpege, at fuglene er trængt i den danske natur. ”En ud af tre fuglearter har det skidt i Danmark” kunne DOF desværre fastslå på sin hjemmeside for nylig. Og det er ikke noget vi tror eller formoder – det er noget vi ved.

Denne viden bygger i høj grad på punkttællingerne. Og har du tid og lyst til at ”omsætte” en af dine feltdage til punkttælling, vil det være meget velkomment. DOF kan altid bruge nye punkttællere!

Kort fortalt lægger du en rute på mellem 10 og 20 punkter. På hvert punkt lytter og iagttager man i 5 minutter og noterer, hvilke fugle, der ses eller høres. Ruten skal gennemføres en gang i perioden 20. december til 20. januar

Se mere på dette link, hvis du kan se ideen

Måske får du lyst til at prøve kræfter med en af DOF´s kerneaktiviteter i feltornitologi!

Har du allerede en rute?

Så er materialet ved at blive sendt ud fra Fuglenes Hus. I år vil der være vedlagt en opdateret vejledning, men du kan smugkigge i linket ovenover, hvis kuverten ikke er nået frem endnu.

Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte projektfolkene i Fuglenes Hus eller undertegnede.

God vinterfugletur.

/Ulla Munch Hansen

 

Punkttælling - måske noget for dig? (28-12-2018)

DOF´s punkttællingsprogram fejrer 40 års jubilæum. Sidste år blev der i DOF Nordsjælland optalt 20 ynglefugleruter og 26 vinterfugleruter, og på landsplan var de tilsvarende tal 368 henholdsvis 302. Og der er plads til mange flere ruter – har du lyst til at være med. Læs her hvordan du kommer i gang.
Hvad er punkttælling?
En metode, hvor du registrerer fugle (set og/eller hørt) i præcis 5 minutter på en række punkter som du har valgt på en rute, som du selv har fastlagt. Du bestemmer selv!
Hvor skal ruten ligge?
Hvor du brænder for det! Men er du ligeglad, så gerne i det åbne land, da der ikke er så mange ruter i denne landskabstype.
Hvor mange punkter?
Mellem 10 og 20. Afstanden mellem punkterne er afhængig af landskabstypen: i lukket terræn (skov) skal der være mindst 200 meter mellem punkterne og i åbent land mindst 300 meter. For at undgå overlap.
Og så skal du også skele til, hvad du kan overkomme.
Hvor skal punkterne placeres?
Det bestemmer du selv. Og det kan anbefales at gå en prøvetur, så der kan tages højde for landskabs- og oversigtsforhold. Og da det er de samme punkter, der skal tælles fra på de kommende årlige ture, er det vigtigt med god ”landkending” (ikke ”den blå varevogn” men måske ”bag kirken”).
Naturtyper
På prøveturen skal du også danne dig et indtryk af den naturtype, som punktet er omgivet af. Der skelnes mellem 9 naturtyper: nåleskov, løvskov, agerland, mose/kær, hede, klit/strand, bymæssig bebyggelse, sø, eng. Der kan være tale om flere og de gøres op i fire dele (f.eks. 50% nål, 25% sø og 25% eng).
Hvornår tæller man?
Der er to typer tælleture:
Ynglefugle, der tælles i perioden 1. maj – 15. juni og
Vinterfugle, der tælles i perioden 20. december – 20. januar.
Og du afgør selv, om du vil gå din tælletur i selskab med yngle- og/eller vinterfugle. Men der er i givet fald tale om to forskellige ture, selvom du måske vælger den samme rute.
Punkttællingsmetoden indebærer, at man skal tilstræbe at gå næste tur præcist et år senere, men du kan dog skyde datoen med 7 dage til hver side (så vejrliget passer) og turens starttidspunkt kan skubbes med ½ time til hver side.
Hvad kommer der ud af det?
Der er ikke tale om Hit-jagt, og det gælder ikke om at få flest fugle på blokken. Det altafgørende er at give et retvisende billede af fugleforekomsten på ruten. Og når tilstrækkeligt mange deltager i projektet gennem nogle år, bliver man i stand til at vurdere bestandsudvikling over tid. Og foreløbig har punkttællingsprojektet kørt i 40 år i DOF!
Og når man har haft sin rute gennem nogle år, går der såmænd også lidt sport i at vurdere, hvordan det går bestandene på ens egen rute!
Du kan læse mere om selve projektet på DOF´s hjemmeside – klik her www.dof.dk/fakta-om-fugle/punkttaellingsprojektet
Hvad gør jeg, hvis jeg vil deltage?
Udover optællingen i felten foregår arbejdet på DOFbasen, så du skal være oprettet som bruger.
Ellers skal du
• Vælge en rute
• Beslutte antal punkter
• Give ruten et navn
• Tegn ruten ind på et kort med markering af tællepunkterne
• Indsend en kopi af kortet til Fuglenes Hus
• Kontakte mig, hvis der er spørgsmål
• Gå en god punkttælletur
Venlig hilsen
Ulla Munch Hansen
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 24243230

/Ulla Munch Hansen