Farvel til kejserørnen - vi fik måske det sidste glimt

– endnu en fantastisk dag med DOF Nordsjælland den 23. februar 2019.

26 glade og forventningsfulde ornitologer mødtes med Luise og Per Ekberg på Hillerød Station lørdag morgen i koldt og klart vejr.

Drømmen om at se kejserørn – og helst flyvende – blev indfriet til alles begejstring. Kejserørnen blev siddende i trætoppen samme sted som ugen før og lod sig beskue, fotografere og videofilme fra nærmest alle vinkler, langt fra og tættere på. Og da den endelig fløj var øjeblikket nærmest guddommeligt. Så smuk og så stor!

Wow - kejserørn. Foto Per Ekberg
Wow - kejserørn. Foto Per Ekberg

 Dagens succes var i hus, nærmest før turen var startet. Kejserørnen blev ganske vist ikke set på dansk jord, men gammel dansk land tæller kan vel også tælle med!

Siden hen har vi erfaret, at den ikke er set siden, så vi fik måske det sidste glimt - hvor heldig kan man være?

Farvel til kejserørnen. Foto Per Ekberg
Farvel til kejserørnen. Foto Per Ekberg

Det blev herudover til flyvende og siddende havørne på forskellige lokationer, hvor især et ikke aftalt stop på vejen gav en stor skrue af røde glenter, tre siddende og én flyvende havørn. Ved ankomsten til Fyledalen i strålende sol og klar blå himmel havde vi kongeørne og havørne flyvende over os og efter dette en times tid med de to gamle kongeørne i parringsflugt og i gang med at indsamle redemateriale og bygge på reden.

Det er herefter nærmest overflødigt at berette, at vi overalt havde luften næsten svirrende af snakkende ravne, masser af røde glenter og musvåger, blisgæs, taigasædgæs, bramgæs, grågæs og canadagæs samt på søerne – hvor der i øvrigt ikke var ret mange andefugle – lille skallesluger, som en af deltagerne så for første gang og et par store, fotogene tornskader. Tranetræk fik vi sandelig også med.

Som noget nyt havde Luise og Per udbudt turen i bus i stedet for som hidtil på deres ture i en lang række privatbiler. Denne nyskabelse var rigtig god og fungerede godt til alles tilfredshed. Højtaleranlægget i bussen fungerede fint, så alle hele tiden fik samme orientering om fugle i luften udenfor, forskellige historier, spørgsmål og svar på sidstnævnte. 26 deltagere var en rigtig god gruppestørrelse i én og samme bus.

Første stop med bussen ved Havgårdssjön. Foto Sten Petersen
Første stop med bussen ved Havgårdssjön. Foto Sten Petersen

Vores chauffør var Pal fra Helsingør Turisttrafik A/S. Pal skal også have stor ros og tak. Han kørte for første gang på fugletur, men det virkede som om, at det var hans daglige arbejde, og han blev i løbet af dagen mere og mere fugleinteresseret.

Tak for en dejlig dag. Vi er dybt taknemmelige over, at frivillige, som Luise og Per, vil gøre dette store arbejde for os andre.

/Klaus og Anne, Farum