Nyhed 29.04.2013, skrevet af Luise Ekberg

Efter, at grågæssene havde truet med at overtage fiskeørnenes rede i Vandmosen, er fiskeørnene nu kommet tilbage og har gjort krav på reden.

Hannen ankom til Vandmosen d. 9. april og hunnen kom d. 10. april. De har siden forsvaret deres territorie overfor grågæs og andre rovfugle, som er kommet lidt for tæt på.

Fiskeørnene har fred og ro, idet Naturstyrelsen sørgede for, at området blev afspærret 1. april i lighed med sidste år. Interesserede tilskuere kan studere fiskeørnene på behørig afstand tre steder uden for afspærringen - dels fra Gribsø Bakker på Nordvestsiden af Vandmosen, dels lige nedenfor Gribsø Bakker ved afspærringen (bedst om eftermiddagen) og dels på Østsiden af Vandmosen ved en Hochsitz tæt på stien (bedst om morgenen/formiddagen).

Hvis man har tilbragt nogen tid på et eller flere af observationsstederne har man kunne se hannen komme med store brasener, som den sidder i toppen af et træ og fortærer og forærer resterne til hunnen. Man har også kunne opleve parring, som de har været meget flittige til.

D. 28. april påbegyndte de rugningen efter tilløb til dette dagen før. Hunnen ruger det meste af tiden og hannen er ude for at fiske. Når hannen komme tilbage med fisk sørger han for, at hunnen også får sin del, så han afleverer fisken på reden og så flyver hunnen med fisken ud for at spise, hvorefter hannen overtager rugetjansen.

Fiskeørnene ruger i ca. 37 dage, så vi kan forvente, hvis alt går vel, at fornemme unger i reden ca. 4. juni. Det første stykke tid vil vi ikke kunne se ungerne, men kun kunne se, at de voksne fugle begynder at fodre ned i reden.

Ørnene er således ca. 10 dage tidligere på den end sidste år.

Dagbog

Som noget nyt har Naturstyrelsen på min opfordring, sat en stolpe med en dagbog ved observationsstedet i Gribsø Bakker. Her kan alle notere deres oplevelser med fiskeørnene til glæde for alle besøgende og det kan yderligere give mig værdifulde oplysninger fra de perioder, hvor jeg ikke observerer derude.

Jeg håber, at I vil benytte jer af den og få lidt oplysende og fornøjelig læsning.

Luise Ekberg, redekoordinator under DOF's Projekt Ørn